Introducció a la història de l'urbanisme.

Segons Fernando Chueca Goitia, quan intentem estudiar la ciutat, la primera dificultat rau en la pròpia definició, ja que s’han donat múltiples definicions, algunes d’elles contradictòries però tanmateix igualment respectables. Podem parlar doncs, de tants punts de vista com disciplines hi ha que s’interessen en la ciutat i el territori[1]. El punt de vista de l’urbanística posa l’accent en l’aspecte físic i formal, en la morfologia de la ciutat com l’enfocament principal i bàsic de la disciplina. Així tenim que la Història de l’Urbanisme correspon a la història de la construcció de la ciutat, amb la casa, el carrer i la plaça, o en termes més generals, l’edificació i els vials com elements fonamentals.

Dues tradicions historiogràfiques: la història de l’urbanisme i la història d’un determinat lloc nodreixen el que seria la història morfològica de la ciutat. A França, aquestes dues tradicions va donar lloc durant la primera meitat del Segle XX a dues obres mestres: «L’histoire de l’urbanisme»[2] de Pierre Lavedan i «La vida d’una ciutat, París des del seu naixement fins els nostres dies» de Marcel Poëte. L’obra de Lavedan es basa en una distinció fonamental entre les ciutats desenvolupades espontàniament i les ciutats projectades, i segons aquest autor, només aquestes darreres són d’interès per a la història de l’urbanisme.

L’objectiu d’una història general d’urbanisme no és altre que crear una mena de genealogia de les idees, en aquest cas de les idees sobre la planificació de les ciutats. El mètode de Lavedan consisteix en reunir els fets urbans considerats com a rellevants en una sèrie de països, principalment a l’hemisferi occidental, per relacionar-los bàsicament amb els fets històrics i els culturals, tot posant l’accent en l’evolució general de les idees, en contraposició als aspectes locals, els quals només interessen tangencialment. [3]


[1]    «Breve historia del Urbanismo», Lección 1 (pàg. 8). Fernando Chueca Goitia. Alianza Editorial, S.A. Madrid 1968. ISBN: 9788420635194.

[2]    «L’histoire de l’urbanisme», (1919-1955). Pierre Lavedan. Henri Laurens Editeur. Paris.

[3]    «The study of urban form in France». Michaél Darin. Ecole d’Architecture de Versailles.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s