Area Metropolitana de Barcelona.

PGM_de_Barcelona_GRV 7_pencil

El Pla General Metropolità de Barcelona 1976


Ara fa 40 anys, el número 942 (agost de 1975) de la revista «
The Architectural review» sota el titol de «Collage City» incloia un extens article signat per Colin Rowe i  Fred Coetter que revisava el concepte de planificació integral (o total) que havia presidit l’activitat urbanística del Moviment Modern. 

«Collage City s’ocupa dels problemes estètics de la planificació de la ciutat. Durant els últims 30 anys més o menys hem estat vivint sota l’ombra de la noció de “planificació total”, de la ciutat concebuda com un disseny integral fet d’un sol cop. Encara que mai s’ha donat l’oportunitat de portar a terme aquesta idea en tota la seva plenitud, hi ha hagut molts intents parcials i la noció ha proporcionat l’excusa per a una gran destrucció de la ciutat existent.»

Weisbaden.

Weisbaden. (@The Architectural review)

Els autors consideren que la ciutat és sobretot, un conjunt compacte de petites realitzacions i propòsits no complerts, tot i que hi ha realitzacions arquitectòniques o urbanístiques autònomes, aquestes són com les cireres d’un pastís, que creen petits ambients homogenis, però en el la visiò de conjunt de la ciutat, les intencions dels dissenyadors xoquen constantment les unes amb les altres. És per això que  Rowe i  Coetter suggereixen que l’urbanisme ha d’apendre d’aquesta experiència i entendre que hi ha certes «col·lisions» que, per així dir-ho, milloren les parts mentre que d’altres les destrueixen.

Ara fa també 40 anys del Pla General Metropolità de Barcelona, amb aquest motiu en el Museu del Disseny de Barcelona s’ha celebrat una exposició  que des de gener a abril d’enguany ha mostrat un Area Metropolitana feta de petites realitzacions i propòsits incomplerts, plena de col·lisions que milloren i altres que empitjoren les parts de les ciutats i viles que colisionen o simplement es juxtaposen.

Els catàlegs de l’exposició Metropolis Barcelona, juntament amb un Atles general és poden trobar en la pàgina web de l’Area Metropolitana de Barcelona.

Inicio ara una sèrie d’entrades del blog que sota la categoria de Revisió PGM-76 tractarà d’esbrinar entre les petites realitzacions, els propòsits incomplerts i les colisions entre les parts, tot com una comprobació a posteriori dels propòsits inicials, i dels que sorgiren en la pràctica de l’urbanisme recent a l’Area Metropolitana de Barcelona.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s