Naturalesa i Ànima a Amèrica: Descripció de les funcions d’Estil i Ornamentació en els dissenys i la filosofia de Louis Sullivan (Assaig).

L’Arquitecte nord-americà Louis Sullivan (1856 – 1924) fou una força revolucionària en el disseny de finals del segle XIX; un període d’important creixement econòmic i l’activitat arquitectònica a Amèrica. Les seves composicions són reconeixibles immediatament, conegut per la seva grandesa capitalista i l’ampli espectre dels detalls, des dels de grans, com les dimensions, els material i les proporcins, al menut, incloent els motius intrincats de fullatge i traceria….(traducció molt lliure basada en Google Traductor corregit)

Memento Vivere //// Nick Rolinski

American Architect Louis Sullivan (1856 – 1924) was a revolutionary force in design during the late 19th-century; a period of significant economic growth and architectural activity in America. His compositions are immediately recognizable, known for their capitalist grandeur and vast spectrum of detail, ranging from macro concerns such as size, material, and proportion to the minute, including intricate foliage and tracery motifs.

As a polymath of the industrial age, Sullivan earnestly studied topics concerning the built environment at large, the American zeitgeist, and the role of nature in American design practice. In keeping with professional tradition, he contributed essays and poetry as thoughtful commentary on the work of the age, including his own. In two of these essays, Sullivan’s beliefs pertaining to Style and Ornamentation are revealed.

Sullivan’s essays, Style (1888) and Ornament in Architecture (1892) will be summarized and dissected in order to distill the keys to…

View original post 1.587 more words

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s