De com l’agricultura gairebé va destruir l’antiga civilització humana

Imatge de Çatalhöyük per Dan Lewandowski

Fa uns 9.000 anys, els éssers humans havien dominat l’agricultura fins al punt on el menjar era abundant. Poblacions auge, i les persones van començar a moure en grans assentaments plenes de milers de persones. I després, de sobte, aquests proto-ciutats van ser abandonades durant mil·lennis. És un dels majors misteris de la civilització humana primerenca.

L’alba de l’era de l’agricultura cau durant el “neolític”, també conegut com l’Edat de Pedra tardana. En aquest moment, fa uns 12.000 anys, la gent ja havien desenvolupat eines molt sofisticades de pedra, armes i atuells de fang per cuinar i emmagatzematge. I quan van trobar llavors que van fer créixer delicioses plantes, al llarg de les seves caminades els va portar a plantar a les valls dels rius de la ruta, per la qual cosa tindrien una collita saborosa a l’any següent. Una vegada que aquestes explotacions informals havien aconseguit ser una mica més gran, va començar a semblar menys avantatjós mantenir itinerància quan hi havia tant menjar en un sol lloc. A la zona de Orient Mitjà, al llarg de la Mediterrània oriental, els grups nòmades que una vegada havien viscut de la caça i la recol·lecció van començar a establir-se en petits llogarets durant part de l’any….

Continuar llegint, en anglès a :

How Farming Almost Destroyed Ancient Human Civilization

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s